DCS – Digital Combat Simulator

Om du liker flysimulatorer og kampfly er dette kanskje noe du bør kikke litt på.

Dersom du er glad i flysimulatorer, og i tillegg synes det er interessant med kampfly – og helikopter – fra perioden rundt andre verdenskrig frem til mer moderne tid, kan dette spillet være greit å prøve ut. Det er i utgangspunktet gratis å spille og kan lastes ned fra Steam.

Få en sneak peek av spillet i videoen under, som er fra utviklerne.

Det som koster penger er å kjøpe flyene i seg selv, men da får man velge hva man vil fly og når. Prisene varierer fra 90-100 kroner til 400-600 kroner per fly. Forskjellen ligger i at de dyreste flyene har full modellert og fungerende cockpit hvor alle knappene og systemene fungerer ved å interagere med de, som du ville gjort i virkeligheten.

Om du er sim-nerd er det nok disse flyene som er mest interessante. Et par fly jeg liker godt av denne typen er F-18 og A-10C.

De mer rimeligere modellene har fullt fungerende systemer men man kan ikke interagere med cockpiten på samme måten, og alt må mappes opp til knapper på joystick og tastaturet. Det er ikke noe problem å leve med det om man har en HOTAS som f.eks X-56 med mange knapper og muligheter. Jeg har det moro med å fly f.eks F-15, som er ett av disse flyene.

I base-spillet, som er gratis, følger det også med et stort kart inspirert av øst-Europa, rundt Georgia-områdene. Her kan man leke seg med mission editor og lage til de oppdragene man ønsker, med høy grad av fleksibilitet og automasjon, og benytte alle enheter som er tilgjengelig i spillet, som er mange. Enhetene som ligger innebygd i spillet er massevis av bakkestyrker, samt masse fly.

Selv om man ikke har kjøpt flyene, ligger de inne med modeller og man kan legge de inn i opppdrag slik at de er drevet av AI og man har de på samme lag eller på motstanderlaget. Man kan også (heldigvis) stille nivået på AI-spillerne, slik at man ikke blir skutt ned selv hver gang.

Spillet støtter forøvrig også multiplayer slik at man kan fly oppdrag sammen, eller spillet mot hverandre om man heller vil det. Det eksisterer også flytyper hvor to personer kan fly sammen i multiplayer, som F-14 Tomcat, flytypen som blir brukt i bl.a filmen Top Gun. Det har jeg testet med venner, og det er absolutt moro. 🙂

Det anbefales veldig å ha en form for hodesporing, som TrackIR eller VR for å spille dette. Grunnen er at det er en helt annen opplevelse å spille spillet når man kan se seg fritt rundt og inne i cockpit uten å måtte benytte knapper for å styre hvor man ser, noe som ødelegger litt av opplevelsen.

Jeg har både TrackIR og Oculus Rift VR, og det er lite som slår å spille dette spillet i VR og faktisk få følelsen av at du sitter i en F-18 Cockpit, men TrackIR fungerer også veldig bra.

Opplæringsmessig er det en del å gå gjennom for å lære hvordan alt fungerer i f.eks en F-18 eller A-10, etc, men det eksisterer massevis av videoer på Youtube med steg-for-steg opplæring i de forskjellige flyene, samt egne opplæringsoppdrag for flyene i spillet i seg selv, noe som fungerte fint for meg, i tillegg til å lese manualene.

Jeg legger ved et par av videoene jeg har spilt inn her også. Merk at jeg er _ikke_ veldig flink til å fly helikopter, men det er veldig moro likevel. 🙂

Landing på amphibian assault ship med KA-50 helikopter i VR.
Landing med F-18 Hornet

Så, om dette kan være noe du synes ser artig ut, kan jeg absolutt anbefale det, og som sagt, det er gratis å laste ned og spille. Det følger forøvrig med et gratis fly også; SU-25 Frogfoot. Det var det jeg også fløy først med når jeg testet spillet første gangen.

Du må forøvrig også helst ha en joystick med thrust-stikke, eller en HOTAS (Hand on Thrust and Stick) som f.eks denne: https://www.komplett.no/product/904027/gaming/spillkontrollere/joystick/logitech-g-x52-pro-flight-control-system

Men de trenger ikke være så dyre. Det er mest for byggkvalitet og varighet. Om det er din første joystick, fungerer det like bra med en til 400-500 kroner for å komme igang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *